Održan stručni skup SNAGA o tržištu derivata

Gorivo u Srbiji je zadovoljavajućeg kvaliteta, potrošnja je na nivou prošle godine, ali i dalje postoji dosta prostora da se propisi i kontrola kvaliteta unaprede. Ovo su zaključci stručnog skupa SNAGA na temu tržišta naftnih derivata koji je održan u Beogradu.

trziste derivata 1

Radionica SNAGA je okupila gotovo sve relevantne učesnike tržišta  a razmatrane su teme funkcionisanja tržišta motornih goriva, snabdevanja plovila gorivom, monitoringa kvaliteta i aktuelnih problema u radu, kako naftnih kompanija, tako i inspekcijskih službi i kontrolnih organizacija.

Kroz kvalitetne  prezentacije i živu diskusiju zajednički  je sagledano aktuelno stanje a svi učesnici bili su spremni da objektivno i kritički pristupe temama i daju konstruktivne sugestije za poboljšanje primenjenih modela.

trziste derivata 2

Nikola Vištica iz hrvatske agencije HERA predočio je prisutnima kako funkcioniše tržište nama susedne zemlje iz EU. Snežana Ristić, predstavnica Ministarstva energetike obavestila je učesnike  šta  u sektoru nafte uskoro donose izmene Zakona o energetici.

 Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije saopštio je da je analiza tržišta pokazala da je nivo potrošnje naftnih derivata  u 2014. godini približan nivou iz prošle godine (u 2013. ukupna potrošnja je iznosila 2.103.000 t, a za prvih devet meseci ove godine ukupna potrošnja je 1.810.000 t) Usled povećanja domaće proizvodnje, uvoz evro dizela i tng-a je smanjen, ali je uvoz benzina evro kvaliteta povećan.

trziste derivata

Od uvođenja obeležavanja, odnosno markiranja goriva 1. februara do 30. juna ove godine, povećan je prihod od akciza na naftne derivate za 34 miliona evra, a procenjuje se da će do kraja godine ti prihodi premašiti 80 miliona evra, navela je Sanja Lozanović, koordinatorka u kompaniji SGS, predstavnica konzorcijuma firmi koje sprovode markiranje goriva u Srbiji.

Dragan Đurišić, iz Tržišne inspekcije izneo je podatak da je Tržišna inspekcija počela  kontrolu goriva na benzinskim pumpama  1. avgusta ove godine i za četiri meseca uzela  2.474 uzorka goriva, od kojih je samo u 27  pronađena smanjena koncentracija markera, što pokazuje da je gorivo u Srbiji zadovoljavajućeg kvaliteta.

Radionica SNAGA održana je 12.decembra u Privrednoj komori Srbije i okupila je više od 30 stručnjaka, počevši od resornog Ministarstva, regulatornih agencija, kontrolnih kuća, inspekcije, do proizvođača i distributera naftnih derivata i Komisije za zaštitu konkurencije.